Over Atradius

Atradius biedt al meer dan 95 jaar ondersteuning aan de binnenlandse en internationale handel in de hele wereld. Als specialist op het gebied van kredietverzekering, borgstelling en incasso legt Atradius zich toe op het bouwen van sterke relaties met zijn klanten in meer dan 50 landen.

Uitdaging

In 2021 werd de nieuwe International Financial Reporting Standard (kortweg: IFRS17) geïntroduceerd, waaraan onder andere verzekeraars zich dienen te conformeren. Deze standaard zorgt ervoor dat jaarverslagen wereldwijd beter te vergelijken zijn. Deze verandering heeft voor menig verzekeraar een groot effect op juiste administratie van informatie in verzekeringstechnische applicaties en (financiële) rapportage processen.

De uitdaging van Atradius was de infrastructuur en de pre-processing van de benodigde data. Dit proces kende een hoge doorlooptijd van meer dan 24 uur omdat gebruik werd gemaakt van seriële computaties. Dit werkt het gebruik van ‘always on’ VM-ware in de hand, wat een vrij kostbare aangelegenheid is.

Om volledig klaar te zijn voor de nieuwe manier van rapporteren, heeft Atradius de hulp ingeroepen van Hot ITem Conclusion.

Aanpak en oplossing

Hot ITem Conclusion is gestart met een analyse van het proces van dataverwerking. We hebben de codebase en infrastructuur onderzocht en met reverse engineering de noodzakelijke functionaliteit omgezet naar moderne tooling, waarbij we de performance significant hebben kunnen verbeteren. Bij de implementatie werkten we intensief samen met Atradius-teams.

De aanpak valt uiteen in een aantal elementen:

 • Het verder professionaliseren van de solution-architectuur
 • Het specificeren van de requirements op basis van reverse engineering
 • Het ontwikkelen van aanzienlijk snellere software op een modern platform (Databricks), waarmee toepassingen op transparante wijze kunnen worden beheerd en onderhouden.

De geboden oplossing

Door de data-pipeline om te zetten naar PySpark-script, is het nu mogelijk om met inzet van Databricks parallelle computaties mogelijk te maken. Dit heeft twee voordelen:

 • De runtime van deze data-pipelines is drastisch verminderd
 • De inzet van VM-ware heeft gezorgd voor een enorme kostenbesparing, omdat deze nu alleen wordt ingezet bij gebruik in Databricks

Ook zijn er verdere optimalisatieslagen doorgevoerd in de solution-architectuur van Atradius. We hebben CI/ CD toegepast en de code voor versiebeheer geoptimaliseerd.

Baten

 • Up-to-date met betrekking tot vereisten
  Atradius voldoet aan de audit en rapportage van de toezichthouder met betrekking tot versiebeheer van data en de richtlijnen van de IFRS17 rapportage.
 • Kortere runtime data pipelines
  De runtime is teruggebracht van meer dan 24 uur naar minder dan 4 uur! Hierdoor zijn verdere ontwikkeling en het testen van de data-pipeline eenvoudiger geworden.
 • Transparantie
  Er is nu minder foutgevoeligheid door een beter inzicht in de code.
 • Leveranciersonafhankelijkheid
  Door de inzet van een veelgebruikte programmeertaal is er geen afhankelijkheid meer van propriatary-software.
 • Verbeterde infrastructuur
  Door het verbeteren van de solution-architectuur is een flinke professionaliseringsslag gemaakt.
 • Kostenreductie
  Door het aanpassen van VM-ware gebruik, zijn de kosten hiervoor drastisch verminderd.

Meer informatie?

Wil je weten wat Hot ITem Conclusion kan betekenen voor jouw datagedreven bedrijfsvoering? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Plan je adviesgesprek