Leestijd: 2 minuten

Elke organisatie heeft behoefte aan betrouwbare informatie om gericht te kunnen sturen en verantwoorden. Business Intelligence (BI) helpt om inzichten op basis van data op de juiste manier aan de juiste mensen te presenteren. Toch zijn er veel misvattingen. Zo wordt een BI-traject nogal eens ingestoken vanuit techniek, terwijl het vooral een business-aangelegenheid zou moeten zijn. In dit blog wijzen wij je op de valkuilen van een BI-traject en helpen wij je op weg naar succes.

Een onjuist startpunt hanteren

Een BI-traject begint vaak op een verkeerde plek in de organisatie. Bijvoorbeeld vanuit een individuele afdeling. Of het wordt ingestoken vanuit techniek. Welke software levert de mooiste grafiekjes op? Het voornaamste doel van BI is het bieden van waardevolle inzichten, zodat organisaties hun bedrijfsvoering kunnen verbeteren en weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Dat dient ook het startpunt te zijn: waar heeft de eindgebruiker behoefte aan?

Ervan uitgaan dat er voor elk BI-traject een datawarehouse nodig is

Het opzetten en inrichten van een datawarehouse kan een belemmering zijn om een BI-traject te starten, zeker voor kleinere organisaties. Maar wist je dat voor een BI-traject niet per definitie een groot datawarehouse nodig is? Je hebt data nodig, maar het is niet altijd noodzakelijk om een compleet datawarehouse te bouwen. Dat is afhankelijk van de informatiebehoefte.

Varen op onderbuikgevoelens

Een BI-traject kan nieuwe inzichten opleveren; andere inzichten dan je wellicht had verwacht. Is de informatie anders dan je onderbuikgevoel je altijd heeft verteld, maar waar je wel altijd vanuit bent gegaan? Dan bestaat het risico dat je het BI-traject als niet zinvol (onwaar) beschouwt. Een BI-traject vraagt dus om een open houding, en een zeker vertrouwen in de data en afleidingsregels.

Nabouwen wat er al is

Soms weten organisaties al precies wat ze willen hebben en trekken ze een voorbeeld van een gewenste rapportage uit de kast. Maar waarom zou je geld investeren in iets wat je al hebt? Probeer niet na te bouwen waar je al over beschikt, maar neem een concrete informatiebehoefte binnen de organisatie als uitgangspunt; een behoefte waar je nu nog niet aan kunt voldoen.

Excel uitfaseren

Maak niet de klassieke fout om koste wat kost Excel uit te willen faseren. Excel heeft veel mogelijkheden en blijft populair. Probeer Excel te omarmen en het als tool op te nemen in je BI-landschap. Verbied je een grote groep trouwe gebruikers om nog langer Excel te gebruiken? Dan roep je automatisch weerstand op, terwijl het succes van BI valt of staat met de adoptiegraad van de uiteindelijke gebruikers.

BI-Selfservice tools gebruiken

In de markt verschijnt steeds meer BI-Selfservice tooling waarmee je zelf de mooiste visualisaties kunt maken, maar BI blijft een vak. Met enkel de data als uitgangspunt kan lang niet iedereen zelf een grafiek samenstellen en inzichten op de juiste wijze presenteren. Vergelijk het met koken: geef een gerenommeerd chef-kok en negen willekeurige mensen op straat dezelfde zeven ingrediënten, en alleen de chef-kok weet er een sterrengerecht van te maken.

De waarde van informatie onvoldoende erkennen

Er is een groot verschil tussen data en informatie. De waarde van informatie is lastig te kwantificeren en wordt niet altijd voldoende erkend. Het verbeteren van de efficiency leidt bijvoorbeeld tot een kostenbesparing, maar deze besparing is lastig uit te drukken in geld.

Meer weten?

Wil je weten hoe je met BI en data de doelstellingen van je organisatie behaalt? In onze e-paper geven wij zeven praktische tips voor een succesvol BI-traject, van strategie naar implementatie.