Vanuit onze data-expertise wordt de Hot ITem Groep regelmatig gevraagd om mee te werken aan uitzendingen van De Dataloog. De Dataloog is een onafhankelijke partij die podcasts maakt over big data, data science, Machine Learning en de datagedreven transformatie.

De waarde van het datawarehouse, data lake en data maturity

Bastiaan Sjardin, Technical Director bij Future Facts, schuift dit keer aan bij de Dataloog om te praten over de waarde van het datawarehouse en het data lake. Want hoe kom je tot een goed datawarehouse? Hoeveel bedrijven hebben een goed werkend datawarehouse, en wat zijn de requirements voor een goed datawarehouse?

Betere beslissingen met data volgens het Factbased Improvement gedachtegoed

Data Science, AI, big data; het is allemaal hot. Maar waar het allemaal om gaat is het maken van betere beslissingen op basis van data. En juist dit onderdeel is een ondergesneeuwd punt in veel projecten.  Raymond van Ek, Programma Directeur bij Hot ITem en Adam Knoop, oprichter en Change Manager bij Hot ITem, zijn te gast in deze Dataloog en gaan dieper in op hoe je op feiten gebaseerde beslissingen kunt maken en implementeren in je organisatie. 

Succesfactoren voor AI implementatie

Data science en veranderkunde, ze lijken zo ver uit elkaar te liggen. Maar als het gaat om implementatie van AI producten en algoritmes hebben ze elkaar hard nodig. Hot ITem’ers Gustav Elmont, Unit Manager People & Change en Remco Meijer, Data Governance Lead vertellen over de rol die veranderkunde kan spelen bij het succesvol implementeren van AI in een organisatie. Conclusie? De harde wiskundige wereld van AI en ML engineering kan wel een soft touch gebruiken.

Datakwaliteit en Data governance

Ieder datagedreven project staat of valt bij de kwaliteit van de aangeleverde data. Juist daarom is het van belang om een goede Data Governance structuur in je organisatie te implementeren.  De Dataloog spreekt met Remco Meijer, Data Governance Lead bij Hot ITem, en Patric Schoenaker, Data Management Consultant bij Hot ITem, over use cases, algoritmes, governance en data architectuur. Kortom, een nuttige uitzending voor iedere luisteraar die begint met het op orde krijgen van zijn data.

Op weg naar de data driven boardroom

Een goede AI-implementatie begint bij een toegewijd en geïnformeerd management. Maar hoe krijg je de board zo ver dat ze daadwerkelijk willen investeren in AI- of dataprojecten? Rob Honing, CCO bij Hot ITem, en Adil Bohoudi, CEO bij Future Facts, spraken hierover met de Dataloog en geven tips hoe een board datagedreven kan worden.

De kansen van de privacywetgeving

Voor veel dataprojecten lijkt de nieuwe AVG-wetgeving in de weg te staan. Maar het biedt juist enorm veel kansen! Edwin Kusters, Privacyspecialist bij Hot ITem, vertelt in deze podcast van de Dataloog waarom volgens hem het glas halfvol is in plaats van halfleeg.

Fraudedetectie – de use cases en algoritmes

In deze podcast spreekt De Dataloog met Richard Bakker over fraudedetectie. Richard, Senior Consultant Business Analytics bij Future Facts, vertelt hoe je fraudegevallen kunt detecteren met slimme Artificial Intelligence-technieken en praat over diverse use cases van fraudedetectie. Wist u bijvoorbeeld dat fraude de Nederlandse maatschappij ongeveer 10x meer geld kost dan het fileprobleem?

Meer informatie?

Wil je meer weten over de onderwerpen in deze podcasts? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.