Over VodafoneZiggo

VodafoneZiggo is een Nederlandse communicatie-provider waar meer dan 8.000 mensen werken aan het aanbod van vaste en mobiele telefonie, entertainment en internet. Om deze organisatie goed te kunnen besturen, is het essentieel om datagedreven te werken. In het Strategic Intelligence Center (SIC) werken 120 mensen in Utrecht en Maastricht aan de informatievoorziening van alle afdelingen binnen VodafoneZiggo.

Business issue

Het SIC heeft een ambitieus target voor personele groei. Dit is een serieuze recruitmentuitdaging vanwege de grote krapte op de IT-arbeidsmarkt. Na twee succesvolle edities in voorgaande jaren, heeft VodafoneZiggo de Hot ITem Academy daarom gevraagd om voor de derde keer samen een Masterclass te organiseren.

Het doel van deze achtweekse Masterclass was om bestaande medewerkers met affiniteit met data op te leiden tot medior Visualisation Experts en Data Informatie Analisten. In maart 2020 ging de VodafoneZiggo Masterclass van start.

Aanpak: maatwerkprogramma met oog voor business en IT

Om te zorgen dat de nieuwe medewerkers van het SIC een vliegende start konden maken in hun nieuwe rol, hebben we in samenwerking met VodafoneZiggo een maatwerkprogramma opgesteld. De specifieke competenties die voor beide rollen ontwikkeld moesten worden, waren hierin leidend. Alle trainingen zijn ontwikkeld en gegeven door experts in het vakgebied: trainers van VodafoneZiggo, trainers van de Hot ITem Academy en trainers van andere opleiders.

De Hot ITem Academy heeft in de voorbereiding op de Masterclass ook ondersteuning geboden in het sollicitatieproces door het afnemen van de toelatings-assessments. Uiteindelijk zijn negen deelnemers aangenomen: zeven nieuwe Visualisation Experts en twee nieuwe Data Informatie Analisten.

Een belangrijk speerpunt van de Hot ITem Academy programma’s is dat deelnemers direct leren hun kennis toe te passen. Daarom is gedurende de hele Masterclass gewerkt aan een businesscase uit de dagelijkse praktijk: het ontwikkelen van een managementdashboard voor de afdeling Customer Operations van VodafoneZiggo.

Om deze opdracht succesvol uit te kunnen voeren, moesten de deelnemers leren te achterhalen welke informatie het management nodig had, of ze deze informatie konden leveren met de data die beschikbaar was en hoe ze de opgedane inzichten goed konden presenteren. Daarom werd tijdens de Masterclass, naast alle technische vaardigheden, ook aandacht besteed aan bedrijfskundige trainingen, soft skills en reflectie.

Als afsluiting van de Masterclass presenteerden de deelnemers hun dashboards aan het MT van VodafoneZiggo.

Online leren en ontwikkelen

Medio maart, tijdens de tweede week van de Masterclass, riep de overheid organisaties op om medewerkers zoveel mogelijk vanuit huis te laten werken vanwege de COVID-19 uitbraak. Het was daardoor niet langer mogelijk om de VodafoneZiggo Masterclass in fysieke vorm door te laten gaan.

In overleg met VodafoneZiggo hebben we direct een nieuwe strategie bepaald en ons programma omgezet naar een nieuwe online opleiding. De dag erna kon de eerste online Masterclasstraining vanuit huis worden gevolgd.

Door wekelijks met de deelnemers en de trainers te evalueren, lukte het om deze nieuwe manier van training geven én volgen te omarmen, in goede banen te leiden en te optimaliseren.

Baten

Ondanks de uitdagingen van de COVID-19-pandemie en het nieuwe werken, zijn alle deelnemers aan de Masterclass glansrijk geslaagd. Ze zijn inmiddels werkzaam in het team van het SIC, waar ze met behulp van hun buddy en alle opgedane kennis inderdaad een vliegende start hebben kunnen maken in hun nieuwe rol.

Deelnemers hebben aangegeven goed te zijn voorbereid op hun nieuwe functie. Ze zijn enthousiast over de offline én online trainingen die ze hebben gevolgd en hebben meer geleerd over het werk – en zichzelf.

Meer informatie?

Wil je weten wat Hot ITem kan betekenen voor het opleiden van jouw medewerkers (indien gewenst aangevuld met werving van nieuwe medewerkers) tot dataspecialisten die snappen hoe ze waarde halen uit de data binnen jouw organisatie? Download hier onze brochure over het opleidingsprogramma en neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.